„Помирение“ и „Дисидентът“ с награди на София ДокуМентал

 „Помирение“ и „Дисидентът“ с награди на София ДокуМентал

Мария Зидар с награда на София ДокуМентал

Мария Зидар от Словения с филма си „Помирение“ спечели наградата на фестивала „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор.
Той разказва историята на 19-годишно момиче, убито в жестока семейна вражда в албанските планини. Бащата, потънал в болката си, е подложен на натиска на местен духовник и председател на неправителствена организация не само да прости на убиеца и семейството му като християнин, но и да се помири с тях.
Фаворит на публиката, избран чрез гласуване, е „Дисидентът“. Филмът за внезапното и шокиращо убийство на журналиста Джамал Хашоги беше едно от събитията на фестивала и спечели вота на зрителите.
Фестивалът се проведе на живо от 7 до 14 септември и за осем дни бяха показани 40 филма в 7 тематични раздела. След прожекциите имаше разговори – дискусии с режисьори, оператори, герои на филмите, пристигнали на място от Европа и Америка, въпреки сложната здравна обстановка. Срещите с публиката се случваха на 3 места – в Дома на киното, Чешкия център и новото място, специално създадено за фестивала – под купола на Ларгото в София.

Велин Манов

Подобни публикации