Почина италианският дизайнер Нино Черути

 Почина италианският дизайнер Нино Черути

Нино Черути, едно от най-известните имена в италианската мода, почина на 91-годишна възраст. Той е издъхнал в болница във Верчели, областта Пиемонт, където е бил приет за операция на тазобедрената става.
Черути е един от водещите дизайнери на мъжка мода през миналия век. Роден в Биела, той наследява семейния бизнес на много млада възраст. Започва да управлява модната марка през 1950 година когато е на 20 години. Черути става известен, след като през 1957 година представя първата си мъжка модна линия Hitman. През 1967 година в Париж е открит първия бутик Cerruti 1881. В продължение на десетилетия от кариерата си той лансира млади дизайнери сред които е бил и Джорджо Армани.
„От него научих не само за вкуса към облеклото, но и важността на цялостната визия. Като стилист и като предприемач. Синьор Нино имаше остър поглед, истинско любопитство, способността да се осмелява. Неговият нежен начин да бъде авторитетен и дори авторитарен ще липсва“, заяви Армани.
През 80-те години на миналия век Черути започва сътрудничество с киноиндустрията. От „Бони и клайд“ през „Хубава жена“ до „Първичен инстинкт“, марката „Черути“ създава дрехи за актьори като Майкъл Дъглас, Джак Никълсън, Том Ханкс, Брус Уилис, Шарън Стоун, Джулия Робъртс, Робърт Редфорд, Харисън Форд, Ал Пачино, Жан Пол Белмондо. През 1994 година той става официален дизайнер на автомобилите от Формула 1„Ферари“.

Велин Манов

Подобни публикации