По-високо от върха

 По-високо от върха

Днес е представянето на българското издание на книгата „По-високо от върха. Йежи Кукучка“ на Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски с участието на авторите и преводача Крум Крумов. Модератор: Елеонора Гаджева. След разговора ще има прожекция на филма „Партия покер на Лхотце“ с режисьор Войчех Кукучка.
Книгата „По-високо от върха“ е разказ за легендарния хималаист Йежи Кукучка, който изкачва всички четиринайсет осемхилядника на Земята и завършва Хималайската корона за осем години – постижение, което остава ненадминато в продължение на повече от три десетилетия.
На единайсет от върховете прокарва нови маршрути, четири покорява през зимата, седем – в алпийски стил или бързо, с малък екип, без междинни лагери. Постиженията на Кукучка са толкова забележителни, че дори най-големият му съперник Райнхолд Меснер, който печели надпреварата за Хималайската корона, го поздравява с думите: „Ти не си втори. Ти си велик“. А когато пристига трагичната вест, че Йежи Кукучка е загинал на южната стена на Лхотце, целият свят е потресен. Базирана на записки от дневниците на Кукучка, разговори със съпругата му Цецилия и интервюта с негови колеги в експедициите, тази книга представлява задълбочен и откровен портрет на великия хималаист, вечно устремен към следващия връх и отвъд.
Филмът „Партия покер на Лхотце“ разказва историята на опитите за изкачване по знаменитата Южна стена на Лхотце, която Меснер през 80-те години на миналия век нарича „Стена ХХI век”, от гледна точка на сина на Йежи Кукучка – Войчех. В него са използвани кадри, документиращи експедицията до момента, в който настъпва трагедията, отнела живота на Йежи Кукучка.
Представянето ще бъде днес, 14 април в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации