Празнични концерти на Софийската филхармония

 Празнични концерти на Софийската филхармония

Светослав Борисов

Националният филхармончен хор, младежката филхармония „София“ с диригент Славил Димитров са подготвили Коледен концерт на 28 декември, в който ще звучат популярни празнични песни като „Тиха нощ“, Joy To The World, O, Tannenbaum и други.
Коледния концерт ще открият емблематичните фанфари от Интродукцията „Изгрев на слънцето“ от симфоничната поема „Тъй рече Заратустра“ на Рихард Щраус. В програмата са включени и няколко популярни фрагменти от операта „Кармен“.
Новогодишният концерт на Софийската филхармония на 30 декември ще ни пренесе в бляскавия свят на новогодишната виенска класика с творби от Йохан Щраус-син, Франц Лехар, Имре Калман и други. Маестро Светослав Борисов, който е и диригент на вечерта, е избрал програма, която да олицитворява празничния дух. Младото сопрано Агнес Зелма Вайланд ще представи емблематични арии от оперетите „Веселата вдовица“, „Прилепът“, „Джудита“ и други.
Вайланд е родена в Дрезден, където учи при проф. Брита Шварц. Дипломира се за гимназиален преподавател по музика и италиански език. В рамките на три години завършва Университета за музика и театър „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг със специалност пеене при проф. Ханс-Йоахим Байер. Получава магистърска степен в Оперното студио на Римската академия „Санта Чечилия“ под ръководството на Рената Ското. Първите ѝ участия са на сцената на Бременския театър. Пресъздава Розалинда от оперетата „Прилепът“ на Й. Щраус, Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт, Гита в Der Zwerg („Джуджето“) на А. фон Цемлински, Мадам Лидоан от „Диалози на кармелитките“ на Пуленк, Леонора от „Трубадур“ на Верди. През сезон 2010/2011 дебютира в Националната опера в Лион в „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт. Привлича международно внимание с главната роля от операта на Хиндемит Sancta Susanna и като Нела в „Джани Скики“ на Пучини. Дебютира в Швейцария на сцената на Базелския театър през март 2016 година в първата дама от „Вълшебната флейта“ на Моцарт.
Концертите са в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации