Предколедно настроение на Rakia & Spirits Fest Sofia

 Предколедно настроение на Rakia & Spirits Fest Sofia

Rakia & Spirits Fest Sofia е най-значимото национално събитие, посветено на ракията, което продължава своята разпознаваема концепция за експертно и професионално отношение към напитката, като тази година ще бъде обогатено с допълнително интересно съдържание. Посетителите ще могат да се запознаят и да опитат най-добрите ракии от Балканите.
За първи път пред публика ще бъдат представени премиери на различни нови продукти, както и колекционерски и стари напитки. На щандовете, които ще предлагат разнообразие от напитки, посетителите ще бъдат посрещани от експерти и професионалисти в бранша.
Изложба на най-голямата колекция на Балканите от испански брендита също се очаква на изложението. Посетителите ще могат да видят над 20 брендита от началото на 50-те години до наши дни. Pedro Domecq – Brandy Carlos I, Carlos III & Fundador – 1950, 1960, González Byass Soberano, Guerrero Reconquista, Rivero Rafael – Spanish Brandy – 1950-1970, Sanchez Romate Cardenal Mendosa & Cardenal Cisneros + Magno Osborne – 1960. Част от тези напитки са предвидени и за дегустация.
За дегустация ще бъдат изложени за първи път в България дестилатите Marc de Champagne от избите Moet Chandon, Deutz, Pommery и други. Ще могат да се дегустират дестилати от манго, джинджифил, ананас и грейпфрут от Френска Полинезия, джин, който оцветява коктейла в черно при съприкосновение с лимон, водки от 50 те години на миналия век и много други. Дамите могат да се наслаждават на коктейли на базата на ракия, приготвени от професионални бармани. Хит при ликьорите са ликьор от шампанско, от зелени орехчета и от цикория. Ще бъде предоставено за дегустация и Медицинско бренди – дестилат, който през 50 те години на миналия век се е смятал за лекарство.
Специална дегустационна комисия с председател проф. Нинослав Никичевич от Сърбия, на сляпа дегустация на 28 ноември избра най-добрите спиртни напитки Balkan Spirit. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени и връчени по време на феста.
Майсторски класове на различни теми ще очакват любопитните за знания в областта на спиртните напитки. „ФРЕНСКИ ДУХ В БУТИЛКА от КОНЯК до EAU DE VIE“ е мастър клас и различна дегустация на колекционерски напитки единични бройки в света! Ликьор от ананас, Арманяците на Delord са оценени в топ 10 на най-добрите питиета в света, Коняк от региона на гранд шампан и Пети Шампан-Бутилирана през 80-те години на миналия век. Закупена на търг от частни колекционери.
За тези които се интересуват от плодовите ракии е предвиден друг клас и дегустация на много интересни ракии от малини, круша и смокиня. Мастър клас Емблематична българска ракия която става на 25 години. Каква е историята ѝ? Каква е технологията на производство? Какви и колко видове ракия включва серията? На тези въпроси ще отговорят технолозите Антон Полукчиев и Николай Бялков, които от години стоят зад емблематичния бранд.
Авторски ракиени коктейли за любителите на нестандартни вкусове, ще се приготвят на място с вариации на ракия и синьо сирене.
За първи път директно от Сърбия идват първокласни дестилерии- Rajal Distillery, Respekt rakije, Perun Destilerija, които ще демонстрират най-добрите сливови, дюлеви, вилямови и други плодови ракии.
Rakia & Spirits Fest Sofia ще се проведе на 3 и 4 декември в зала 6 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации