Премиера на „Стълбището“ с Колин Фърт и Тони Колет

 Премиера на „Стълбището“ с Колин Фърт и Тони Колет

Оригиналният HBO Мах мини сериал от осем епизода „Стълбището“ с участието на Колин Фърт и Тони Колет е с премиера днес, 6 май с първите си три епизода, последвани от по един нов епизод всeки петък до 10 юни.
Основан на реална история и криминален случай, той изследва живота на Майкъл Питърсън (Фърт), неговото семейство и подозрителната смърт на съпругата му Катлийн Питърсън (Колет), случила се на 9 декември 2001 година в Северна Каролина. Режисьор е Антонио Кампос.
Една декемврийската нощ през 2001 г. Майкъл Питърсън сигнализира, че съпругата му е претърпяла инцидент. Екипът, дошъл на място я намира мъртва с множество фрактури в дъното на стълбището в дома на семейството в Северна Каролина. Версията на съпруга е, че е паднала сама, но аутопсията веднага постави под съмнение разказа на Майкъл Питърсън. Според доклада Катлийн е претърпяла множество травми на главата и шията. В резултат на това тя кърви до смърт между 90 минути и два часа след настъпването на травмата. Раните и обстоятелствата около случката поставят началото на едно от най-странните съдебни дела в американската история.
Колин Фърт казва за работата си: „Това беше уникално в моя опит, тъй като е предизвикателно да се изгради образа на реален герой, който до известна степен е труден за разбиране от моя гледна точка. Има толкова много материал по случая, документални кадри и интервюта, които Питърсън е давал. Това беше изходната ми точка и не исках да имитирам нещо или да асимилирам неговите маниери. Просто търсих маркери. Чудех се какво можете да разберете за даден човек от начина, по който говори, от начина, по който изразява нещата, чрез езика на тялото и подобни неща. В крайна сметка работата на актьора е изцяло това – някой друг е написал думите в сценария, но начинът, по който се казват, може да бъде много красноречив, наистина.“
В ролите, освен Колин Фърт и Тони Колет, влизат Майкъл Стълбарг, Жулиет Бинош, Дейн ДеХаан, Оливия ДеДжондж, Розмари ДеУит, Тим Гуини, Патрик Шварценегер, Софи Търнър, Винсент Верминьон, Одеса Йънг и Паркър Поузи.
„По-голямата част от сцените не са просто драматизации или пресъздаване на документалния филм и фактите по случая. Бяхме много заинтересовани от това, което се случва до нощта на смъртта на Катлийн и след това, когато няма документални доказателства. Така че наистина не се опитвахме да пресъздадем драматизирано нещо, което сте виждали. Искахме да създадем изцяло нова история.“ , коментира режисьорът Антонио Кампос.

Велин Манов

Подобни публикации