Провокативни филми в програмата „Калейдоскоп“

 Провокативни филми в програмата „Калейдоскоп“

Кадър от филма „Легендата за краля-рак“

Програмата „Калейдоскоп“ на 26-ия София Филм Фест съдържа провокативни и новаторски творби, представени и отличени на престижни кинофоруми.
Носителят на наградата за най-добър сценарий от фестивала във Венеция 2021 – „107 майки“ на режисьора Петер Керекеш проследява историите от реалния живот на майки в затвора в Одеса. Съвместна продукция между Словакия, Чехия и Украйна, филмът успешно смесва документален разказ и художествена измислица. Повечето от жените са осъдени за убийство; понякога те раждат бебета, въпреки че могат да ги задържат само три години, преди сиропиталището или член на семейството да почука и да им ги отнеме законно.
Отличеният за оригиналност в секцията „Особен поглед“ в Кан 2021 „Агнец“ на Валдимар Йохансон е предизвикателен хорър-фентъзи филм. В него нещастна семейна двойка, загубила единственото си дете, живее в отдалечена ферма в Исландия. Драмата започва със странно посещение на дух в обора, което плаши животните: една овца забременява с причудлив животинско-човешки хибрид и бедната, покрусена Мария се привързва силно към това същество, като го кръщава Ада на името на мъртвата си дъщеря.
В своя дебютен филм „Легендата за краля-рак“, номиниран за „Златна камера“ в програмата на Кан 2021, режисьорите Алесио Риго де Риги и Матео Зопис пренасят публиката в Италия. Действието се развива в наши дни. Няколко възрастни ловци си припомнят местната приказка за Лучано – скитащ пияница и нещастен престъпник, заточен в Огнена земя. Там, с помощта на безмилостни златотърсачи, той търси митично съкровище, което проправя пътя му към изкуплението. Но в тези безплодни земи могат да виреят само алчност и лудост.
„Не оставяй следи“ е вторият игрален филм на Ян Павел Матушински. Историята се развива през 1983 година в Полша, когато военното положение, въведено от комунистическите власти с цел потискане на опозицията на „Солидарност“, все още е в сила в страната. На 12 май Гжегож Пшемик, син на опозиционната поетеса Барбара Садовска, е арестуван и жестоко пребит от полицейски патрул. Пшемик умира след два дни агония. Единственият свидетел на фаталния побой е един от колегите на Гжегож – Юрек Попиел, който решава да се бори за справедливост и да свидетелства срещу полицията.
„На път“ е дебютът на иранския режисьор Панах Панахи, представен в „Петнайсетдневката на режисьорите“ в Кан и отличен за най-добър филм на Лондонския филмов фестивал. Разказът проследява четиричленно семейство, което се движи през живописен, планински ирански пейзаж. По-големият брат е зад волана, до него е притеснената му майка, а отзад бащата със счупен крак се кара на младия си и дързък син. Но скоро става ясно, че това не е обикновена семейна разходка.

Велин Манов

Подобни публикации