Продължават летните концерти на Софийската филхармония

 Продължават летните концерти на Софийската филхармония

След два изключително успешни концерта на открито, един от най-интересните състави на Софийската филхармония „Класик Арт“ ще зарадват публиката с програма, която преминава елегантно от класиката към съвремието. В концерта ще звучат творби на Лудвиг ван Бетовен, Антонио Вивалди, Карл Мария фон Вебер, Йоханес Матиас Шпергер,, но и на „Куийн“ и на съвременната българска композиторка Петя Тончева.
Като част от тяхната инициатива „Настоящето среща бъдещето“, съставът ще представи три млади, талантливи дарования – Александър Маджаров, който вече е овладял съвършенството на свирене на валдхорна, Алина Михайлова, която покорява изкуството да свириш на виолончело и Сара Пейчева и нейният голям контрабас. Специално за тяхното участие композиторът Слави Димов е направил аранжименти на класическата програма.
КласикАрт струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017 година от приятели. Състав от блестящи солисти, обединени от любовта към това, което правят, следвайки мечтите си – Калина Христова – цигулка, концертмайстор на Софийска филхармония, Калина Митева – цигулка, Евгения Бааджиева-Димова – виола, пом. водач на виолите в симфоничния оркестър на БНР и Кристиана Алипиева Михайлова – виолончело, пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония , Явор Добрев – кларинет, водач на кларинети в Софийска опера и балет и Михаил Михайлов – валдхорна, първи валдхорнист на Софийска филхармония.
Концертите на „КласикАрт“ са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов. Репертоарът на състава непрекъснато се разширява и вече включва премиери на творби от Румен Бояджиев-син, Георги Стрезов, Костадин Генчев, както и произведения от различни епохи – от бароковата епоха, класика , романтизъм и съвремие.
Концертът ще бъде на 24 юли в атриума на „Квадрат 500“.

Велин Манов

Подобни публикации