Проект за изкуствен интелект и етика EthicAI=LABS

 Проект за изкуствен интелект и етика EthicAI=LABS

Пресечните точки между изкуствен интелект и етика са в центъра на изследването на EthicAI=LABS.
Проектът стартира през 2021 година, когато Гьоте-институтите от Югоизточна Европа селектираха 18 млади специалисти в сферите на изкуства, технологии и хуманитарискика, които изследваха темата и реализираха съвместни проекти. От март до ноември тази година EthicAI=LABS продължава с богата програма, включваща събития на живо и онлайн формати, сред които са тридневен хакатон в София, онлайн уъркшопи и отворени събития.
Алгоритмите и алгоритмичните системи са неизменна част от нашето ежедневие. Те са в социалните мрежи и в приложенията, които използваме, в онлайн пазаруването, в медиите, които следим, в здравеопазването и в много още сфери от социалния живот и икономически ред. Това е една от най-динамично развиващи сетехнологични области. Непрекъснато излизат нови разработки, които обещават да подобрят работата ни и нашия начин на живот, общуване, преживяване. Тези безспорни предимства имат и странични ефекти, които поставят редица етични въпроси. Какво носи това на човечеството, как то променя нашите взаимоотношения, как влияе върху живота ни и върху връзката ни с устройствата и машинния интелект?
Темите, които ще бъдат на фокус през тази година са: изкуствен интелект (ИИ) в социалните медии, NFT, креативност и ИИ, NLP и нови модели на текст, генериран от ИИ, ролята на чатботовете в комуникацията човек-машина, машинно самообучение (ML) и отклонения, ИИ като средство в аудиовизуалните изкуства и сигурност: ИИ в променящата се дефиниция за неприкосновеност на личния живот.
В рамките на проекта участниците ще се срещнат за тридневен хакатон в София, между 27 и 29 май. В него ще бъдат сформирани интердисциплинарни екипи от инженери, изследователи, артисти и куратори. Във всеки екип ще се дискутират конкретни проблеми по поставените теми и ще се търсят възможните решения.

Велин Манов

Подобни публикации