Произходът на Саша Станишич

 Произходът на Саша Станишич

„Произход“ е книга за първата случайност в биографията на един човек – случайността да се родиш някъде.
Тя е и разказ за всичко онова, което идва впоследствие. Заигравайки се с особеностите на жанра, авторът Саша Станишич разказва за детството си във Вишеград, за края на мирното съжителство в бивша Югославия, за бягството на босненско-сръбското си семейство в Германия, за установяването там и трудностите, които съпътстват имигрантския живот. С много обич, но и с ирония той описва страната, в която е роден, близките си и раздялата с баба си, която, докато Саша колекционира спомени, постепенно губи своите.
Саша Станишич е роден във Вишеград, днешна Източна Босна и Херцеговина. На четиринадесет години е, когато семейството му бяга от войната и намира подслон в Германия. Станишич прекарва остатъка от детството си в Хайделберг, където учителите запалват у него страстта към писането. Завършва Хайделбергския университет с диплома по славянски езици и немски за чужденци. През 2006 година излиза първият му роман, който е преведен на 31 езика и печели множество награди в Германия и в чужбина. С излизането си през 2019 година последният му роман „Произход“ е удостоен с Германската книжна награда.
„Произход“ е забележителна книга за родината от спомените и родината от въображението. Книга за езика и срама, за промяната и изправянето на крака, за щастието и смъртта.
Преводач на „Произход“ е Мария Енчева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации