Професионални танцьори и аматьори в спектакъла „Гала“

 Професионални танцьори и аматьори в спектакъла „Гала“

Световноизвестният френски хореограф представя спектакъла „Гала“.
Той предлага различен прочит на танца. В тази колективна форма на изкуство проектът му обединява танцови професионалисти от различни области на танца и аматьори с много различен възрастов и професионален профил, с различни тела, движенчески и танцови способности. Танцът е празник, гала спектакъл на желанието за танцуване, което няма нищо общо нито с перфектността на телата, нито с техните технически способности. Всяко тяло може да танцува и всяко движение е прекрасно, стига да е израз на автентично желание, импулс и емоция. С този проект Жером Бел деконстуира устойчивите представи за танца като изкуство на финеса и съвършената физическата форма, като допуска всякакви тела и естествени движения да бъдат също толкова сценични, колкото и стриктно хореографираното движение и танца на тренираните тела.
Воден от опита си, натрупан в ателиетата с аматьори, хореографът създава гъвкава рамка, която поражда голямо разнообразие от танцови форми. Той се стреми да направи средата достъпна за любители от различни сфери и да им даде възможно да покажат най-доброто от себе си, превръщайки проекта в свой собствен.
20 българи участват в спектакъла, а асистент хореографи на Жером Бел от българска страна са Галина Борисова и Росен Михайлов.
Събитието е част от програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.
„Гала“ е на 14 и 15 декември в „Топлоцентрала“.

Велин Манов

Подобни публикации