Психоаналитичното прозрение на д-р Шребер

 Психоаналитичното прозрение на д-р Шребер

Постановката „Д-р Шребер“ е авторска интерпретация, вдъхновена от Зигмунд Фройд и Даниел Пол Шребер, която представлява психоаналитично прозрение за спасението.
Тя е част от театралния сериал „Катарзис“ – сценични драматизации на едни от най-вълнуващите и заплетени случаи на психично болни пациенти, описани от Зигмунд Фройд. Сюжетите са художествени интерпретации на психоаналитични сеанси в криминален жанр, в които млад аналитик се опитва да достигне до истината за произхода на психичното заболяване и на базата на своите открития да изгради собствена теория. Без да произнася присъди спектакълът „Д-р Шребер“ говори свободно по темите за възпитанието, за границите между нормалното и патологичното, за предпазването на психичното здраве и предубежденията ни спрямо „различните“.
„Д-р Шребер“ се базира на книгите „Мемоарите на един нервно болен“ на Даниел Пол Шребер (1902) и „Председателят Шребер – психоаналитични бележки върху един автобиографично описан случай на параноя“ на Зигмунд Фройд (1911). Пиесата съдържа цитати от гореспоменатите книги, авторски диалози и монолози, както и множество семиотични препратки към митове, философски парадигми и произведения от световната литература, изобразителното изкуство и музиката. Ана Батева и Елица Йовчева са режисьори и автори на текста, а замесените актьори – Цветан Пейчев и Елица Йовчева.
„Д-р Шребер“ е на 14 декември в YALTA Art Room.

Велин Манов

Подобни публикации