Пълно вътрешно отражение на Нора Ампова

 Пълно вътрешно отражение на Нора Ампова

С изложбата си „Пълно вътрешно отражение“ Нора Ампова завършва поредицата от няколко живописни серии, реализирани през годината. Освен произведения в различни медии, Нора ще представи своя първи каталог, показващ нейното творчество с акцент върху творбите, които създава през 2021 година.
„Избрах да наименувам последния си творчески цикъл „Пълно вътрешно отражение“, защото заглавието има двусмислен характер и обобщава моите послания и търсения. В научен смисъл, това е явление в оптиката, отнасящо се за отражението и пречупването на светлината между две среди. Паралелно с това, заглавието е натоварено и с преносен смисъл, който отваря още хоризонти на въображението. Като художник съм изключително привлечена от процеса на изследване и опознаване на светлината. Имам усещането, че в нея са заложени всички отговори, дори и на въпроси, които нямат конкретен облик. Материализирах „Пълно вътрешно отражение“ в картини и скулптури, в които светлини и отражения разказват истории. В тези истории е спорно кой е главният герой, защото често пъти отразеното е огледало или добавен филтър, в който виждаме себе си в „по-добра“ светлина, макар и илюзорна“, споделя Нора Ампова.
Нора Ампова е съвременен български живописец. Родена е в София, а в момента живее и работи в Женева. През 2014 година се дипломира с магистърска степен специалност живопис в Националната Художествена Академия, София. Тя има реализирани над десет самостоятелни изложби.
„Пълно вътрешно отражение“ е между 16 декември 2021 година и 14 януари 2022 година в Little Bird Place.

Велин Манов

Подобни публикации