Първо издание на живо на София ДокуМентал

 Първо издание на живо на София ДокуМентал

София ДокуМентал е международен филмов фестивал, посветен на документалното кино.
Миналата година той се проведе онлайн, поради мерките, свързани с коронавируса. Във фокуса на тзгодишния форум са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото и най-вече човешките права. Мотото е Do cross the line и по този начин кани зрителите да прекрачат границата и да гледат по-различно и смело кино.
Програмата включва 40 съвременни документални филма от цял свят. „Земята е синя като портокал“ на Ирина Цилик открива фестивала. Той отвежда в сърцето на София – в подкуполното пространство на Ларгото сред символичното антично минало на града и в „триъгълника на властта“. Сред останалите заглавия са Insiders, в който са разказани истории от вътрешни източници, разкриващи несправедливостта, We have a problem with guns, отразяващ текущите военни конфликти и техните последствия, Fight the power, показващ смели хора, които се противопоставят на статуквото и On nature’s side, представящ сложната съвременна връзка между хората и природата.
Фестивалът ще има специална състезателна програма, която цели да окуражи жени режисьори в областта на документалното кино. Кинофорумът ще бъде домакин на уъркшоп за млади документалисти с проекти, които засягат теми, свързани с човешки права. Шест авторски колектива ще имат възможност да представят проектите си пред професионалисти в областта на документалното кино.
София ДокуМентал е от 7 до 14 септември в Дома на киното, Чешкия център и Ларгото в София.

Велин Манов

Подобни публикации