Пътешествие около света

 Пътешествие около света

Трима известни албански изпълнители, между които Инва Мула, лирично сопрано, пианистът Генц Тукичи и цигуларят Олен Чезари, ще изнесат концерт, наречен „Пътешествие около света“, посветен на 110 години от независимостта на Република Албания. Това са три световни звезди, които за първи път излизат пред българска публика. В концерта ще бъдат включени творби не само от Албания, но и от различни държави.
Инва Мула е оперна певица. Известна е в поп културата с дублирането на гласа на Дива Плавалагуна от филма „Петият елемент“. Родена е в семейството на оперни певци – албанеца Авни Мула и рускинята Нина Мула. През 1987 година печели конкурса Cantante d’Albania в Тирана, а през 1988 година – конкурса на името на Георге Енеску в Букурещ. През 1992 е победителка в конкурса Butterfly в Барселона. На следващата година печели награда на първия международен оперен конкурс Operalia, организиран от Пласидо Доминго в Париж, от който е записан диск с участията. Мула изнася концерти в Париж, Тулуза, Триест, Милано, Верона, Брюксел, Мюнхен, Осло, Торонто, Токио, Билбао. Въплъщава се в роли от оперите „Медея“ на Луиджи Керубини, „Пертската красавица“ и „Иван IV“ на Жорж Бизе, „Лястовичката“ и „Бохеми“ от Джакомо Пучини, „Травиата“, „Фалстаф“ и „Риголето“ на Джузепе Верди, „Лучия ди Ламермур“ и „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети, „Манон“ от Жул Масне, „Мирей“ от Шарл Гуно.
Често ѝ акомпанират френско-албанският пианист Генц Тукичи и цигуларят Олен Чезари, който успява да се дипломира на 17 години в Римската консерватория. През годините той е свирил на различни световни сцени, а също така пред папа Йоан Павел II и папа Франциск. Генц Тукичи завършва консерватория в Тирана, след което следва в Париж. Кариерата му е възходяща, записва различни пиеси за пиано и оркестър и гастролира по световните сцени.
Концертът ще се състои на 28 ноември в Софийската опера и балет.

Велин Манов

Подобни публикации