Работилница за кукли на Елизабет Макнийл

 Работилница за кукли на Елизабет Макнийл

Романът „Работилница за кукли“ е дебютът на Елизабет Макнийл, чиито основни теми са творческият импулс, страстта и лишаването на жените от право на глас.
Той разказва пленителна история за изкуството, маниакалността и чувството за притежание. Мястото е Лондон, годината – 1850. В Хайд Парк се строи павилионът за Голямото изложение и сред тълпата зрители на впечатляващата гледка се срещат двама души. За амбициозната млада художничка Айрис тази среща е мимолетна и тя забравя за нея само след миг, но за Сайлъс, който колекционира разни предмети, опиянен от необикновената им красота, срещата бележи ново начало в живота му. Когато художникът прерафаелит Луис Фрост моли Айрис да му позира, тя се съгласява, при условие че той ще я научи да рисува. Изведнъж светът й започва да придобива по-широки измерения и да се превръща в територия на изкуството и любовта. Но след запознанството си с Айрис Сайлъс мисли само за едно и маниакалността му го тласка към все по-мрачни селения.
Елизабет Макнийл е родена в Шотландия. В момента живее в Лондон и изработва керамични съдове в малко ателие, разположено в дъното на градината й. Получава бакалавърска степен по английска литература в Оксфорд и магистърска степен по творческо писане от университета на Източна Англия. През 2018 година печели международната награда Каледония, която се присъжда на непубликуван роман.
Преводач на „Работилница за кукли“ е Анна Орешкова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации