Раздадоха наградите „Импулс“

 Раздадоха наградите „Импулс“

За втора поредна година бяха връчени годишните награди на професионалната танцова общност „Импулс“. В официалната церемония взеха участие международни и български артисти и бяха отличени постиженията на класическия и съвременния танц у нас.
Водещи бяха младата певица Ники Михайлова-НИКА, и Юрий Дачев – драматург на Малък градски театър “Зад канала”, Композитор на събитието бе Георги Ценов-ЖОЖО, млад български композитор и перкусионист, който развива успешна кариера на инструменталист, композитор и преподавател в Холандия. Специални гости бяха танцовите артисти Олга Житлухина, Десислава Стоева Валев, Мария Лозанова и Думитру Бузинку.
В процеса на гласуване на наградите се включиха професионалисти от цялата страна – изпълнители, хореографи, преподаватели, критици и други, които обработиха предложения от над 50 активно работещи артисти и институции. На церемонията-спектакъл бяха отличени танцови артисти в 9 категории, връчиха се 3 извънредни награди и 1 една награда за цялостен принос в развитието на български танц.
Примабалерината на Софийската опера и балет МАРТА ПЕТКОВА бе отличена в категорията „Изпълнител класически танц – жена“. Тя е танцувала едни от най-известните роли в култови постановки, на сцената на най-престижните балетни театри по света. В същата категория, но за мъж, беше отличен НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ, премиер солист на Софийската опера и балет и носител на множество национални и международни награди. За „Изпълнител съвременен танц – жена“ бе наградена ДАНИЕЛА ИВАНОВА – солистка с изключително ярка следа в балет Арабеск. За „Изпълнител съвременен танц – мъж“ беше отличен РАДОСЛАВ ЙОРДАНОВ от бургаската танцова компания „Дюн“. Наградата за оригинална хореография на авторско танцово представление взе ПЕТЯ СТОЙКОВА за съвременния танцов спектакъл „Ритуали на душата“ (Танцова компания „Дюн“ – Бургас). ВЕСА ТОНОВА беше отличена в категория „Постановка на класическо или адаптация на съществуващо танцово произведение“ за балета „Баядерка“ на Държавната опера – Пловдив. Награда в категория „Хореография към други сценични или аудио-визуални продукции“ получи РОСЕН МИХАЙЛОВ за виртуалния танцов тур VR инсталация „Нюанси свобода“ Наградата за танцова продукция на годината отиде при спектакъл на Старозагорската опера „СЪНЯТ НА ПИЛАТ“. Танцовата мистерия „Сънят на Пилат”, по музика на големия български композитор Стефан Димитров и хореография на изключителния Василий Медведев, се превърна в знаково събитие в културния живот на България за последните няколко сезона. За трупа на година беше отличена танцовата трупа на ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА с ръководител СИЛВИЯ ТОМОВА.
С извънредна награда беше отличено и 15-тото юбилейно издание на фестивала „АНТИСТАТИК“, както и неговите инициатори Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев. Наградата връчи хореографа Мила Искренова. Извънредни награди получиха и артисти, които през сезона показаха, че именно от тях предстои да видим най-доброто – това са АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА, примабалерина на балета на Държавна опера – Стара Загора, и ПАВЕЛ КИРЧЕВ, солист на Варненската държавна опера.
Специалната награда, която е традиционна и се раздава всяка година за цялостен принос в развитието на българския танц, получи акад. КАЛИНА БОГОЕВА, една от най-известните прими на Националния балет на България.

Велин Манов

Подобни публикации