„Размах“ – „таен ключ“ към успеха в живота

 „Размах“ – „таен ключ“ към успеха в живота

Впечатляващото изследване „Размах“ от журналиста Дейвид Епстийн предлага радикално различен подход към човешкото познание.
Авторът развива темата за съвременните прийоми за придобиване на едно или друго умение и доказва защо според него истинската сила на човешкия ум не е в заучаването на някакъв занаят, спорт или метод до съвършенство, а в експериментирането – придобиването на собствен опит и често разширяване на кръгозора с наглед странична информация.
Противно на общоприетата културна нагласа, че ако човек иска да развие едно умение – да свири на инструмент, да стане лидер в дадена област, той трябва да започне своята подготовка още от дете, по-внимателният поглед към биографиите на успешните хора показва, че твърде често се случва точно обратното. Ранната специализация по-скоро е изключение, а мнозина Нобелови лауреати, шампиони, световноизвестни музиканти и милиардери са преминали през много различни области, експериментирали са с различни професии и са се учели от своите грешки, като именно този разностранен опит им е дал основата и вдъхновението да разгърнат потенциала си.
Дейвид Епстийн се фокусира върху биографиите на спортисти, музиканти, художници, лекари, компютърни специалисти, инженери и учени от НАСА, а техните истории са доказателство, че т.нар. „повеля за стандартизация“ не само не води винаги до добри резултати, но твърде често става причина за трагични катастрофи – като тази на совалката „Чалънджър“, а вероятно е и причина за значително забавяне на темпото на научния прогрес.
Базирайки изследването си на редица проучвания и документи, журналистът се опитва да открие отговор на въпроса как да натрупаме и култивираме широкообхватен, разнообразен опит и интердисциплинарни проучвания в свят, който все по-настойчиво изисква свръхспециализация и принуждава човек да реши какъв трябва да бъде, преди да е разбрал кой е.
Преводач на „Размах“ е Анна Карабинска-Ганева. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации