Райна Кабаиванска с майсторски клас и гала концерт

 Райна Кабаиванска с майсторски клас и гала концерт

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Повече от десет години на Райна Кабаиванска, провежда майсторският клас, в края на който ще има гала концерт.
Безапелационната оперна прима се довери на Софийската филхармония за заключителния концерт, който по традиция ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. Публиката в залата ще има възможност да чуе оперни шедьоври, изпълнени от най-добрите ученици на двайсет и втория майсторски клас на Маестрата.
Определяна като последната истинска дива от времето, в което изкуството се приемаше като духовен дар, а не стока, Райна Кабаиванска се доказа и като голям педагог. Досега в майсторските ѝ класове са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата надежда на българската оперна традиция Александрина Михайлова – са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в НБУ.
Само преди седмици в Рим тя получи наградата „Карлота Болонини“ на тържествена церемония по случай 100 години от рождението на големия италиански режисьор Мауро Болонини, заснел „Травиата“, „Веселата вдовица“ и „Адриана Лекуврьор“ с участието на Райна Кабаиванска и режисирал легендарната „Тоска“ в Рим през 1991 година, в която оперната прима е на сцената с Лучано Павароти.
Ден преди концерта специално за филахрмоничното общество ще бъде представен и документалния филм „Школата Кабаиванска“ (La Scuola Kabaivanska) с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент д-р Георги Текев.
Майсторският клас ще започне на 9 септември, а гала концертът ще бъде на 2 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации