Реалност и мистика

 Реалност и мистика

„Маска IV“ на Маргарита Радева

Изложбата „Реалност и мистика“ включва 82 графики и 15 малки пластики, дело на творци от различни поколения, с различна естетика, житейска философия и стил на изразяване.
Общото, което свързва различните по тема и материал творби (печатна графика и скулптура), е че всички те са влезли в колекциите на Софийската градска художествена галерия като дарения. Експозицията е съставена от работи, подбрани от самите автори измежду собствените им произведения и от наследниците на известни наши художници.
Веселин Стайков и Преслав Кършовски търсят своите теми в действителния, видим свят. При Румен Скорчев и Николай Майсторов разказът на вечните притчи или сантиментални спомени е облечен в мистика и обвързан с нереални същества и ситуации. Грубият житейски отпечатък в керамичните портрети на Маргарита Радева контрастира с меките пластични форми на миниатюрните скулптури на Маргарит Цанев и така тези творби се приобщават към представените в изложбата графични произведения.
Изложбата „Реалност и мистика“ е по проекта на Софийската градска художествена галерия „Другото око“, който представя периодично експозиции по идея и подбор на външни куратори, които не са изкуствоведи, да работят с творбите от фондовете на галерията и да създадат своя посока на размисъл в изкуството. По покана на галерията куратор на настоящата изложба е Георги Войнов – икономист и дългогодишен колекционер на съвременно изкуство.
„Реалност и мистика“ е от днес, 27 април до 10 юли в Софийската градска художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации