Ретроспектива и гостуване на Андрес Файел

 Ретроспектива и гостуване на Андрес Файел

Германският режисьор Андрес Файел гостува на 25-ия София Филм Фест.
Той ще представи своя ретроспектива. Андрес Файел е силно ангажиран с общественозначимите промени във времето, в което живеем. С пет документални и един игрален филм ретроспективата ще покаже селекция на някои от най-успешните му проекти. Сред акцентите са документалният „Бойс“, посветен на една от най-харизматичните личности в изкуството на ХХ век и игралният „Екоцид“, засягащ наболелите въпроси за последиците от климатичната криза.
Мащабният проект „Бойс“ (2017), върху който режисьорът работи в продължение на три години, е първият документален кинофилм за Йозеф Бойс, един от най-противоречивите художници на ХХ век. Отличен с Германската филмова награда за най-добър документален филм за 2018 година, филмът представя пътищата, по които неуморният изследовател на функцията на изкуството Бойс променя и моделира обществото и разглежда начина, по който творческите му възгледи продължават да влияят на художниците и днес.
„Екоцид“ (2020) пренася публиката в 2034 година, когато последиците от климатичната катастрофа са драматични. Темата за безразсъдната политика на човечеството по отношение на световната икономика, в която мисълта за запазване и възстановяване на природните ресурси, е изтласкана на заден план, ще бъде актуална още много години, докато не се вземат кардинални решения за работа по възстановяване на глобалното екологично равновесие.
Освен за киното, Андрес Файел режисира и за театъра. Филмът „Ритникът“ (2006) е едновременно документална театрална пиеса и документален филм, разказващ за убийството на тийнейджър от трима неонацисти в село в провинция Бранденбург. Останалите филми, които ще бъдат показани, са: „Черна кутия Германия“ (2001), дългогодишното документално наблюдение „Хазартни игри“ (1997-2003) и „Оцелелите“ (1996), трогателен разказ за трима от съучениците на Файел, които се самоубиват.
Андрес Файел прилага своя талант за съзидание в различни области на изкуството. Осен работата в киното и театъра, той е писател и сценарист. През 80-те години учи психология в Свободния университет в Берлин и посещава режисьорския клас на Кшищоф Кешловски в Независимия берлински художествен център – място, което събира прочути режисьори като Андрей Тарковски, Патрис Шеро и Робърт Уилсън.
Ретроспективата на Андрес Файел е между 7 и 24. септември в кино „Одеон“ и в Гьоте-институт. Прожекциите в Гьоте-институт са със свободен вход при предварителна регистрация.

Велин Манов

Подобни публикации