Референтни рамки

 Референтни рамки

Homage to Lucio Fontana в антикварна дървена рамка на Искра Благоева

„Референтни рамки“ e изложба на рамки и направени по тях творби на 21 български визуални артисти.
За края на 21-вата година на 21 век 21 артисти бяха поканени от Антоанета Куик да творят в старинни рамки от частната колекция на Борис Иванов, без обаче да се очаква авторите да се вписват в тях. Подобен проект се осъществява за първи път в България и е уникален с това, че изследва необичайния процес на творене „по рамка“, зададен експериментално на участващите художници.
Какво е значението на рамката за изживяването ни с творбата, която тя огражда, подкрепя и носи? Възприемаме ли рамката само като поддържаща структура, скеле или допълнение към картината? Влияе ли тя върху реакцията и отношението ни към творбата и стойността й? Има ли нужда картината от рамка, за да фокусира вниманието на зрителя, да се отличат качестватa ѝ, да се обособи нейната завършеност? А има ли рамката нужда от картина, фотография или прилежащ обект, за да осмисли съществуването си? Често пренебрегвани и рядко във фокуса на изложбата, именно рамките, а не картините, заемат основна роля в изложбата. Без да омаловажава творбите в тях, проектът поставя въпроса за значението им в света на изкуството, като същевременно изследва и необичайния процес на творене по рамка, зададен експериментално на участващите художници.
В теорията на относителността терминът „референтната рамка“ е отправна система, обозначаваща гледнатата точка на наблюдателя. Едноименната изложба аналогично повдига въпроса за относителността и условността на възприятията ни. Рамката заменя поддържащата роля с главна, за да провокира и трансформира начина, по който виждаме и гледаме на изкуството в нея.
Информацията е на куратора на изложбата Антоанета Куик.
„Референтни рамки“ е между 25 ноември и 12 декември в Little Bird Place.

Велин Манов

Подобни публикации