Рийд Кинг и неговите екс САЩ

 Рийд Кинг и неговите екс САЩ

Рийд Кинг рисува недотам приятно място за млади хора в романа си „Екс-САЩ“.
Светът след по-малко от век. Съединените американски щати не съществуват от десетилетия. Тяхното място на континента е заето от множество по-малки страни, родили се след разпада. Териториите, известни в миналото като САЩ, са променени до неузнаваемост: свръхтехнологични корпорации-държави граничат с жадуващи за простото и изчистено от машини минало, хора съжителстват с роботи, андроиди и генномодифицирани животни, а светът се опитва да оцелее в хватката на климатичен катаклизъм.
Главният герой Тръки Уолъс не е обикновен млад човек. В него е надеждата за бъдеще без заплахата от война, замърсяване или най-обикновена човешка алчност, които тласкат човечеството към ръба на самоунищожението. Съвсем неохотно и в компанията на истински, макар и съвсем леко генномодифициран козел, андроид в търсене на себе си и един сурово наказан престъпник, Тръки Уолъс се отправя към Сан Франциско, известен още като Изумрудения град, за да спаси света. Желаещите да го спрат са много. Някои от тях са реални, други виртуални, трети – отдавна мъртви, четвърти – не чак толкова мъртви. Въпросителните около тази необичайна мисия пък са не по-малко: кой е от добрите и кой – от лошите? Учи ли се човечеството от грешките си? Възможно ли е да загубиш най-накрая девствеността си, докато спасяваш света? Какво прави човека човек? И още, и още…
Рийд Кинг е псевдоним на автор на бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и телевизионен сценарист. Сатиричен и фантастичен, без да е претенциозен, романът му „Екс-САЩ“ се нарежда достойно до добре познати на читателя приключения като „Магьосникът от Оз” и „Играч първи, приготви се”.
Преводач на „Екс-САЩ“ е Деян Кючуков. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации