Румънски народни приказки

 Румънски народни приказки

Най-после четем на български език румънския цар на приказките Петре Испиреску. „Румънски народни приказки“ е обемен том, който ще забавлява цялото семейство.
Ако французите имат Шарл Перо, немците – Братя Грим, а датчаните – Андерсен, много поколения румънски деца израстват с приказките на Петре Испиреску, още повече че те са не по-малко интересни и вълнуващи от творбите на прочутите му събратя по перо.
Приказките са изключително увлекателни и ще пленят едновременно деца и родители, млади и стари. На страниците на книгата оживяват царе и царици, принцове и принцеси, смели юнаци, чудно хубави самодиви, змейове и змеици, многоглави лами, вещици, омагьосани животни и всякакви други чудати и незабравими герои. Ще се потопите в този магичен свят, където доброто винаги побеждава злото, истинската сила се крие в смелото и чисто сърце, а най-голямото богатство е любовта. Ще се запознаете с най-популярните герои от румънския фолклор – Момък Хубавец, Златокосата Иляна, Горската майка и други. Но най-вече ще се докоснете до един неизчерпаем извор на житейска мъдрост и на вечни човешки ценности.
Петре Испиреску (1830-1887) е румънски фолклорист, писател, редактор и печатар.
Преводач на „Румънски народни приказки“ е Дарина Фелонова. Издава „Изида“.

Велин Манов

Подобни публикации