Рута Сепетис за съдбата на Литва при Сталин

 Рута Сепетис за съдбата на Литва при Сталин

Историята и литературата често ни карат да си задаваме трудни въпроси – каква е цената на човешкия живот? Как любовта към родината се превръща в престъпление?
Американската писателка от литовски произход Рута Сепетис разкрива своята лична семейна история в романа „Пепел в снега“. Роман за едно мъчително пътешествие, проточило се над 10 години и на хиляди километри.
През 1940 година Съветският съюз окупира Литва, Латвия и Естония. Малко по-късно Кремъл изготвя списъци на хората, за които се смята, че са настроени срещу съветската държава, за да бъдат екзекутирани, хвърлени в затвора или пратени на заточение в Сибир. Първите депортации започват на 14 юни 1941 година. Лина е обикновено петнайсетгодишно момиче – рисува, заяжда се с брат си, влюбва се. Докато една съдбовна нощ офицерите на съветска военна полиция НКВД, нахлуват в нейния дом и разбиват на парчета семейството и живота, който познава. Баща ѝ, уважаваният ректор на университета в столицата Вилнюс, изчезва безследно, а Лина, майка ѝ и по-малкият ѝ брат са натъпкани във вагон за животни заедно с адвокати, учители и лекари. По заповед на Сталин влакът поема към Сибир. Пътуването е бавно и мъчително, мнозина умират от глад, изтощение или ликвидирани от безмилостните руснаци. Лина намира утеха само в рисуването. С риск за живота си и въоръжена с парченца въглен, тя документира зловещите събития около себе си.
Романът е история за престъпления и силата на човешкия дух, за надеждата и за спасителната мощ на изкуството. История, която смразява дъха и разтопява сърцето.
Преводач на „Пепел в снега“ е Явор Недев. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации