Салон на дамите

 Салон на дамите

„Лодки край брега“, Александра Мечкуевска

„Салон на дамите” е лятна изложба, която включва живописни творби на художнички. Те имат свое запазено място в историята на българското изкуство. Често в изложбите ни доминират имената на мъже, но сега коригираме неравенството. В експозицията между разпознаваемите имена голяма част са авторки познати на малцина. Поради една или друга причина – лична, социална, идеологическа те остават неизвестни на широката публика. В борбата за равнопоставеност всяка една от тях е интересна посвоему, със своята индивидуалност, стил и житейска съдба.
Експозицита отдава уважение към спецификата на женското светоусещане, независимо от пластичния изказ, тема или настроение. В нея са включени произведения на Живка Пейчева, Надежда Делева, Маргарита Милиджийска, Олга Богданова, Олга Шеханова-Шишкова, Цана Иванова-Бояджиева, Цветана Щилянова, Невена Трънкова, Елена Панева, Ваня Дечева, Анна Петрова, Жени Механджийска, Лика Янко и други. Повечето започват жизнения си път в първата половина на ХХ век, други са родени в края на ХІХ век.Избраните творби са портрети, натюрморти и пейзажи. Присъстват няколко натюрморта с цветя, неофициално възприемани като чисто женски жанр. Начинът на работа като цяло при пейзажите е предимно експресивен и схематичен, достигащи до абстракция.
Без да е търсена съпоставка виждаме близост в цвета и маниера на работа в пейзажите на Лика Янко и Жени Механджийска от 60-те години на ХХ век. Други, като тези на Ваня Дечева, се открояват като наивистични с планински гледки от Родопите, както и пейзажът от Шетландските острови в Шотландия.
За първи път се представят творби на художничките Цана Иванова-Бояджиева и Невена Трънкова, които са изкушение за колекционерите.
Сред произведенията присъства и ранен одухотворен автопортрет на Маргарита Милиджийска от 30-те години. В привидно реалистичния изглед със силно живописно наслагване се създава сложен и многопластов образ. Жената хвърля поглед през рамо, който е вперен в зрителя. Светлината подчертава избрания ракурс и допълва ефектите на бялото, с това завършва изображението на млада, откровена, но вглъбена жена. Другото произведение на авторката е сложно композиран натюрморт. Той е изпълнен с обекти, оформени със силно напластена живописна материя.
Силен, но строг „Портрет на млад мъж” в колекцията е рисуван от Лика Янко. Няколко са похватите, които изиграват роля за това: комбинацията от експресивна рисунка в тъмносин цвят, допълнена от издраскване и издължаване на формата на лицето. Внушената строгост е в напълно модерен вариант.
Интересен е дамският портрет със синя барета на Живка Пейчева от 1949 година, умело изграден с трудно съчетаемите допълнителни цветове синьо и жълто. Те са балансирани с помощта на пастелно-кафявата гама и изграждат приветлива дама с оптимистично изражение.
„Салон на дамите” ще бъде от днес, 5 юли до 25 юли в галерия „Лоранъ“.

Велин Манов

Подобни публикации