Самостоятелна изложба на София Димова

 Самостоятелна изложба на София Димова

София Димова представя серия от големи по формат картини и обекти в изложбата Consume Me.
Макар и да са нарисувани в класическата живописна техника, масло върху платно, изображенията върху тях са преминали през различни трансформации. Тяхната предистория е фотография, сведена от компютър до черно-бялата схематичност на шаблона. Изходините снимки са запечатали лични моменти, ситуации от нощния живот. Те загатват за порок и загуба на мяра. Преработката им достига до шаблонната чернобяла естетика, поставя зрителя пред пределно ясни очертания на образа, в които нюансите и сивите тонове не съществуват. В друга серия от работи, София Димова използва материали и предмети натоварени с допълнително символично значение. Черното кадифе и безопасни игли, недвусмислено отпращат към артикулирането на женското и женствеността, като биография, като себеусещане, но и като клиширан модел на поведение, като образ на консумация. По подобен начин с комплексно значение са натоварени и отлятите от ралични материали предмети, кенчета от напитки, хартиени торбички, все отпадъци на нашата ежедневна консумация.
Consume Me е изложба, която се вглежда критично в духа на съвременния живот. Тя е безпощаден разрез на неговите ценности, гледна точка лишена от обвинения. Регистрирана е само тъгата от загубата.
София Димова (1996) е мултидисциплинарен артист, родена във Варна. Завършила е в Академия Минерва (Грьонинген, Нидерландия) със специалност „Изящни Изкуства” през 2019. В нейната практика, София съчетава различни материали и техники, които и’ помагат да създава взаимовръзка между личните, фундаментални и социо-политическите проблеми, които търсят съдържанието и посланието отвъд класическата естетика. Визуалният език, с който говори е остър и директен, и следва своя собствена логика. Този неин бунт срещу тривиалния художествен облик е крайно ефективен сред публиката.
Consume Me ще бъде между 2 и 18 юни в галерия Credo Bonum.

Велин Манов

Подобни публикации