„Сбогом, Лиза!“ – романтика от Франсоаз Удар

 „Сбогом, Лиза!“ – романтика от Франсоаз Удар

Поетично писане, романтична история, реален живот и тайни поднася белгийската писателка Франсоаз Удар в романа си „Сбогом, Лиза!“.
Мълния удря вековната липа пред къщата на Южини, събаря възрастната дама на пода в кухнята. Дъщеря ѝ Лиза отива да я види в болницата. Това е началото, в което Лиза започва да осъзнава мистериите, белязали живота й: от пансиона „Мона Лиза“, намиращ се близо до гара „Санта Мария Новела“ във Флоренция, където родителите й са прекарали своя меден месец и където може би тя е била зачената, до бягството на баща й Огюст, неспособен да приеме сериозно обвинение и за когото тя вече не знаеше нищо, освен пощенските картички, изпратени от всички краища на Франция и Италия. От неизказаните неща е издигната стена, която сега Лиза трябва да разрушава камък по камък.
Франсоаз Удὰр е преводач от немски език, преподавател, поетеса, писател на голям брой разкази и 21 романа. Тя е носител на много литературни награди, сред които „Барон дьо Тизебер“ и „Шарл льо Плини“. Организатор е на литературни, културни и образователни срещи в библиотеки и училища.
„Сбогом, Лиза!“ се издава от „Авиана“.

Велин Манов

Подобни публикации