Светлин Русев гостува на „Мартенски музикални дни“

 Светлин Русев гостува на „Мартенски музикални дни“

Софийската филхармония и цигуларят Светлин Русев под диригентската палка на Вахан Мардиросян ще бъдат гости на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.
Обичаният от всички музикант ще представи Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд. Програмата се допълва с увертюрата-фантазия „Ромео и Жулиета“ от Пьотр Чайковски и Втората симфония на Александър Скрябин.
Не е ясен конкретният повод за написването на Концерта му за цигулка и оркестър в Ре мажор (1945-1946), но периодът съвпада с уволнението на Корнголд от филмовата индустрия. Композиторът е смятан за родоначалник на холивудския стил във филмовата музика. Нещо повече – той се превръща в идеолог на „холивудския саундтрак“.Съществува информация за 23 негови филмови партитури, най-вече за Уорнър Брос, които са естествено продължение на изискания виенски класически стил. Холивуд може да се „чуе“ в Концерта за цигулка. Началната тема на първата част е взета от филма Another Dawn от 1937 година, втората – лирична тема Moderato Nobile е от филма „Хуарес“ от 1939 година. Във втората част на концерта Корнголд въвежда тема от саундрака към Anthony Adverse, отличен с „Оскар“ през 1936 година. Финалът е изграден на теми от „Принцът и просякът“ (1937).
Името на Светлин Русев се свързва с виртуозно майсторство и изключителна емоционалност на изпълненията. Блестящата му кариера започва след като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година. Харизматичният виртуоз свири в много от най-големите концертни зали по света, сред които са Болшой театър и зала „Чайковски“ в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центърът за изкуства в Сеул, зала „Плейел“, ЮНЕСКО, Театър „Шанз-Елизе“, Театър „Шатле“, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала „България“, зала „Бела Барток“ в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център „Кирхнер“ в Буенос Айрес, Бозар в Брюксел и Дворецът на ООН в Женева.
Роденият в Армения Вахан Мардиросян завършва с отличие Парижката консерватория през 1996 година. Оттогава се изявява като диригент и концертиращ пианист на международните сцени. Дългогодишен главен диригент е на Симфоничния оркестър на Кан, Франция и музикален ръководител на Националния камерен оркестър на Армения. От сезон 2019/2020 е главен диригент на Градския камерен оркестър на Хонг Конг и паралелно от 2021 година е музикален ръководител на Кралския камерен оркестър на Валония. Като постоянен гост-диригент концертира с Пражката филхармония, Оркестъра на Пражкото радио, Националния оркестър на Pays de la Loire – Франция, Арменския филхармоничен оркестър, Чешки камерни солисти, Ливанския филхармоничен оркестър, оркестър „Амалгам” (сборен състав на музиканти от Страсбург, Баден-Баден и Фрайбург), оркестъра на Тулонската опера, Камерния оркестър на Новосибирската филхармония, Real Orquestra Sinfonica на Севиля, Филхармонията на Южна Вестфалия и Софийската филхармония.
Софийската филхармония и цигуларят Светлин Русев ще бъдат на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ на 19 март. Същата програма софийската публика ще може да чуе на 17 март в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации