Световна премиера на „Васил“

 Световна премиера на „Васил“

Иван Бърнев в кадър от филма

Българо-испанската копродукция„Васил“ ще има световна премиера на Варшавския А категория фестивал на 16 октомври и испанска премиера на престижния фестивал Семинци във Валядолид на 22 октомври. Каталунската режисьорка Авелина Прат избра Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм.
Историята е вдъхновена от реални житейски събития и действително един ден режисьорката научава, че ексцентричният ѝ баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент.
Създадената с деликатност и майсторство кинотворба се концентрира върху фините житейски ценности, приятелството, топлотата и необичайния начин, по който намираме път един към друг. Авелина Прат не желае да представи българите като крадци, наркомани и криминални и се стреми филмът й да излезе от клишето за имигрантска история. Васил смайва както самотния Алфредо, така и членове на местния шах клуб с таланта си да играе бридж и шах и предизвиква промяна в живота и ценностите им.
Зад филма застава Мириам Порте, продуцент със сериозно арт хаус портфолио. Когато тя среща Мина Милева и Весела Казакова на форума Конекта фикшън в Сантиаго де Компостела решава, че точно те с компанията си Активист38 ще бъдат българския партньор за филма.
Иван Бърнев играе в екип с известни испански кинозвезди. Испанската легенда, Кара Елехалде, който многократно е номиниран за най-значимата филмова награда в Испания – „Гоя“, влиза в ролята на Алфредо, пенсионер със забавен и остър характер, който обожава да играе шах. Той е като скала, на която главния герой Васил се опира в трудната емигрантска реалност. Александра Хименес, в ролята на дъщерята на Алфредо, е телевизионна звезда от сериали като известния ситком „Лос Серано“. Сузи Санчес, в ролята на Кармен, открехва вратата за Васил към ежедневието на заможните испанци.

Велин Манов

Подобни публикации