Световна премиера на Пиеса за пиано и цигулка от Минко Ламбов

 Световна премиера на Пиеса за пиано и цигулка от Минко Ламбов

Българският цигулар Светлин Русев и корейската пианистка Йоръм Сон ще зарадват почитателите с премиерно изпълнение на най-новото произведение на Минко Ламбов – Двоен концерт за цигулка, пиано и оркестър. Диригент е маестро Михаил Герц. Във втората част на програмата филхармониците ще представят Симфония №8 от Антонин Дворжак.
Концертът за цигулка и пиано е вдъхновен от виртуозните ромски музиканти в Испания, които изпълняват типичната за тях фламенко музика. Тук дълбоката душевност, виртуозност, страст, характерните мелодико и метро-ритмични формули, силните контрасти и модерни хармонични похвати са в основата на изграждането на музикалната форма на творбата.
Медиите наричат Йоръм Сон „месията на пианото“. „Грация, кристален тон“ – това са част от определенията за нейното свирене. Учи пиано в Корейския национален университет, след което продължава обучението си в Хановер при Ари Варди. Попада под светлината на прожекторите през 2004, когато се появява като солист на Нюйоркската филхармония, под палката на Лорин Маазел, по време на турнето й в Азия. Йоръм Сон има сребърен медал и награда за най-добро изпълнение на камерна музика от конкурса „Ван Клайбърн“, последвана от втора награда от конкурса „Чайковски“ в Москва и награда за най-добро изпълнение на специално написаната от Родион Шчедрин творба, и трето място на международния конкурс „Артур Рубинщайн“.
След като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща международна кариера, свързана с много от най-големите концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, ЮНЕСКО,Театър Шанз-Елизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала „България“, зала „Бела Барток“ в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe Бозар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева.
Интензивната му концертна дейност го отвежда навсякъде по света – Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Редовен гост-солист е на оркестри от най-висока класа, сред които са Националният оркестър на Франция, Оркестърът на националното радио на Франция, Оркестърът на Романска Швейцария, Националният оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианополис, Филхармоничният оркестър Джордже Енеску (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, Kremerata Baltica и други.
Михаил Герц принадлежи на най-добрите естонски диригенти от младото поколение. Завършил е Естонската академия за музика и театър с две специалности – пиано и оркестрово дирижиране, след което специализира в Берлин в Академията по музика. През 2011 получава научна степен доктор,а през 2014 е финалист на третия международен конкурс за диригенти „Евгения Светланова“ в Париж. От 2007 е постоянен диригент на Естонската национална опера, където е дирижирал повече от 30 оперни постановки. Сред значимите оркестри, с които е работил, са Симфоничния оркестър на Лайципското радио, Берлинския Концертхаус оркестър, Естонския национален симфоничен оркестър, Талинския камерен оркестър и други.
Концертът е на 9 юни в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации