Световни премиери и златни класики на Киномания

 Световни премиери и златни класики на Киномания

Кадър от филма „Фестивалът на Рифкин“

Днес започва Киномания. Началото дава филмът „Страх“ с режисьор Ивайло Христов.
В програмата са включени 34 заглавия – нови филми от последните две години, българско кино, френски филми и златни класики. Сред тях са новите творения на Уди Алън – „Фестивалът на Рифкин“, на Педро Алмодовар –„Човешкият глас“, на Андрей Кончаловски – „Скъпи другари“, шпионският трилър с Бенедикт Къмбърбач „Сянката на шпионина“ и филм за живота на Селин Дион („Селин Дион: Силата на любовта“). В селекцията е и фаворитът за „Оскар“ „Земя на номади“ с Франсис Макдорманд.
Освен ретроспективата на големия Федерико Фелини, програмата включва и шест филма с участието на Мишел Пиколи, като акцент във Фестивала на френския филм, както и филм в памет на Шон Конъри. Премиерата на „Голата истина за група Жигули“ на Виктор Божинов ще бъде на Киномания. Други български предложения са филмите „Сцени от живота на една актриса“ на режисьора Иван Владимиров и „Късата клечка“ на режисьора Димитър Петков. Ексклузивната прожекция на „Ханът и империята“, дигитално реставрирана версия на трилогията „Хан Аспарух“, ще отбележи 40 години от създаването на НДК. Специално събитие е и вечер с текстовете, музиката и ролите на Стефан Вълдобрев, озаглавена „Моята страст към киното“. За първи път Киномания ще покаже и филми, заснети чрез виртуална реалност, межди които е „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев.
Киномания ще се проведе в Зала 1 и Зала 4 на НДК, в кината: „Люмиер“, „Одеон“, „Влайкова“, Дом на киното, Евро Синема, Г-8 и във Френския инстиут между 8 и 22 април 2021 година.

Велин Манов

Подобни публикации