Селф-сплейнинг (Триумф на емпатията)

 Селф-сплейнинг (Триумф на емпатията)

Биеналето за съвременно изкуство в Прищина „Манифеста“ е инициатор на проекта „Западни Балкани“. Българският партньор в него е Институтът за съвременно изкуство в София. който представя изложбата „Селф-сплейнинг (Триумф на емпатията)“. Експозицията превръща галерията на Факултета за изкуства към Университета на Прищина в интерактивно поле за общуване между артисти и гости, в резултат на което, тя се променя във времето като инсталация и състав според процеса на взаимодействие и размяна на местата между „домакини“ и „гости“.
Участващите художници са Искра Благоева, Лъчезар Бояджиев, Мич Брезунек, Мариела Гемишева, София Грънчарова, Правдолюб Иванов, Никола Михов, Иван Мудов, Мария Налбантова, Елена Назърова, Стефан Николаев, Аксиния Пейчева, Мартин Пенев, Кирил Прашков, Антони Райжеков, Аарон Рот, Валентина Шара, Радостин Седевчев, Калин Серапионов, Димитър Солаков, Недко Солаков, Миряна Тодорова, Красимир Терзиев, Десислава Терзиева и Александър Вълчев.
На официалното откриване сред множеството посетители присъстваха изтъкнатите имена в арт света, като Хенри Мейрик Хюз, почетен президент на Международната асоциация на критиците на изкуството (AICA) и един от основатели на Манифеста, патроните на музея mumok, Виена, артистичния директор на Националния музей за съвременно изкуство (EMST), Атина – Катерина Грегос, Мира Гакина, директор на Музеят за съвременно изкуство в Скопие, Яра Бубнова – директор на Националната галерия в София, Ерзен Школоли, директор на Националната галерия в Тирана, Инке Арнс, директор на HMKV, Hartware MedienKunstVerein, Дортмунд, Скот Маклеод, директор на ИСИ Префикс, Торонто, творческия директор на Украински институт – Тетяна Филевска, представители на Министерство на културата на Република България в Република Косово, много международни артисти и колекционери, критици на изкуството и медии.
За своето 14 издание „Манифеста“ фокусира траектория за първи път в тази географска част на Европа с програма под надслов „Западни Балкани“: „Създаване на общо пространство и форми на солидарност в Западните Балкани и отвъд“. 100-дневната програма, до 30 октомври, включва 102 участници от 30 страни, представяйки изложби, пърформанси и архитектурни интервенции в разнообразни публични пространства в Прищина. Програмата залага освен на огромен брой местни артисти и на приобщаване на останалата част от Западните Балкани, включвайки знакови участници от региона.

Велин Манов

Подобни публикации