Силата на географията

 Силата на географията

В книгата си „Силата на географията“ Тим Маршъл разглежда десет региона, които ще формират световната политика в предстоящата епоха на съперничество между велики сили – Австралия, Иран, Саудитска Арабия, Великобритания, Гърция, Турция, Сахел, Етиопия, Испания и Космоса. Читателите ще разберат защо следващата бежанска криза в Европа е по-близо, отколкото си мислим, заради проблемите в Сахел; защо Източното Средиземноморие е една от най-взривоопасните точки през ХХI век и защо земната атмосфера предстои да се превърне в следващото световно бойно поле.
Добре дошли в двайсетте години на XXI век. Студената война, по време на която Съединените щати и Съветският съюз доминираха над целия свят, се превръща в далечен спомен. Навлизаме в нова епоха на съперничество между великите сили, в която многобройни актьори, даже и второстепенни участници, се борят за място на сцената. Геополитическата драма дори излиза извън земните граници, докато страните издигат претенциите си над атмосферата, към Луната и отвъд нея. В Близкия изток обширната крепост Иран и неговият отколешен противник, Саудитска Арабия, се издигат един срещу друг от двете страни на Персийския залив. В Южния Пасифик Австралия се е озовала между двете най-могъщи нации на нашето време – САЩ и Китай. В Средиземноморието Гърция и Турция са в противостояние, което се корени дълбоко в древността, но още утре може да пламне жестоко.
Тим Маршъл е водещ специалист по международни отношения. Бил е дипломатически редактор в „Скай Нюз“, а преди това е работил за Би Би Си и радио Ел Би Си. Предавал е от четиресет държави и е отразявал конфликти в Либия, Хърватия, Босна, Македония, Косово, Афганистан, Ирак, Ливан, Сирия и Израел. Автор е на шест книги, в това число бестселърите на в. „Сънди Таймс“ „Пленници на географията“ и „Разделени“.
Преводач на „Силата на географията“ е Герасим Славов. Издава „Книгомания“.

Велин Манов

Подобни публикации