Синелибри започва днес

 Синелибри започва днес

Кадър от филма „Отражение“

Днес провокативната драма „Бенедета“ на режисьорa Пол Верховен ще даде начало на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри. През целия месец октомври предстоят десетки събития с участието на български и чуждестранни творци, лектори и продуценти.
Премиерната прожекция на мистериозната драма „Отражение“ ще състои в присъствието на режисьора Илкер Савашкурт и екипа на филма, част от който е и българско-германската актриса Симона Теохарова. Ярък трибют към автора на „Голият обяд“ Уилям Бъроуз, една от емблемите на бийт-поколението, сценарият на „Отражение“ е осеян с препратки към прочути творци и мислители като Едгар Алан По, Оскар Уайлд, Жан Бодрияр и Жан-Пол Сартр.
Реверанс към почитателите на американския писател Пол Остър е световната премиера на филма „В страната на последните неща“, адаптация на едноименния дистопичен роман. Недостижим хроникьор на Ню Йорк, авторът на „4321“ владее рядката способност да деконструира човешкото поведение и също като Дон де Лило и Филип Рот, с които нерядко го сравняват, се интересува от теми като отчуждението в съвременния свят, изолацията на интелектуалеца, тънката граница между нормалността и лудостта, невъзможността да избягаш от императивите на консуматорското общество. В рамките на събитието ще има видео връзка с Пол Остър и с режисьора на филма Алехандро Чомски.
По случай 100-годишнината от рождението на ненадминатия полски фантаст, сатирик, хуманист, философ, футуролог и експериментатор Станислав Лем, за пръв път у нас ще бъдат показани късометражните филми на Ханка Брулинска „Стаята“ и „Маската“, създадени по мотиви от неговото творчество. Ще бъде представена книгата-анкета „Свят на ръба“ и новото издание на култовия научнофантастичен шедьовър „Соларис“.

Велин Манов

Подобни публикации