„След себе си“ на Калина Мавродиева

 „След себе си“ на Калина Мавродиева

Разходка с лодка

Изложбата на Калина Мавродиева „След себе си“ е пореден етап в разпознаваемия подход на авторката към и в живописта – да синтезира визуални откъси от ежедневието във внимателно извлечени същности и да ги предава със средствата на изобразителното изкуство вече превърнати в гранични състояния.
Експозицията представя творби, създадени от художничката през последната година. Сред тях са идилично-абстрактните пейзажи от Троянския Балкан, изпълнени в маслени бои и молив, макро визии от морското дъно и други. Произведенията картографират процеса на изследване и вглеждане и маркират развитието на интереса към изобразяването.
Концептуалната рамка на изложбата е зададена от Елин Рахнев, който по покана на художничката създава поетично произведение, отразяващо отношението му към работата ѝ. Текстът е интегрална и централна част от изложбата и освен превод на живописния език в литературен, е и посвещение и спомен за общия приятел, художника Кольо Карамфилов.
Калина Мавродиева е родена през 1988 година в Троян. Завършва „Живопис“ в класа на проф. Андрей Даниел през 2014 година и е специализирала в Академията за изящни изкуства „Брера“ в Милано. През 2015 година е носител на Награда на колекционерите в конкурса ESSL ART AWARD CEE 2015, а през 2021 – отличена с наградата на СБХ в Националната младежка изложба.
„След себе си“ ще бъде между 10 март и 10 април в галерия „Васка Емануилова“.

Велин Манов

Подобни публикации