„Случаят Тесла“ с кинопремиера в края на годината

 „Случаят Тесла“ с кинопремиера в края на годината

Мартин Гяуров, Андрей Хадживасилев, Неда Спасова и главните деца актьори

Режисьорът Андрей Хадживасилев засне основните и мащабни сцени от детския филм „Случаят Тесла“, който е самостоятелно продължение на „Случаят Кюри“. Филмите са сюжетно свързани, но могат да бъдат гледани и напълно самостоятелно. „Случаят Тесла“ ще бъде подходящ за публика от всички възрасти. Дългоочакваната премиера е планирана в края на годината.
Вече е ясен пълният актьорски състав на лентата „Случаят Тесла“. В нея участват 30 деца, сред които скаутите на Шумен „Мадарски Конник“ и скаутски клуб Compass – Варна. Главните роли се изпълняват от Мартин Паунов (Тони) и Поли Иванова (Рая). Сред новите персонажи са скаутите: Виктор (Борис Минков) и близнаците Деян и Дилян (Йоан и Деан Стойкови), както и учениците Мила (Рая Георгиева) и Нора (Фани Узунова). В образа на нежната г-ца Ани влиза Неда Спасова, а в строгия г-н Веселинов – Мартин Гяуров. В актьорския състав специално участие има Любен Чаталов.
Добре познатите герои Тони и Рая отиват заедно на ученически лагер в планината, където срещат група скаути. Главатарят им Виктор, който ревнува от Тони, решава да провали научните му опити и да спечели сърцето на Рая, докато тя разнищва легенда за страшен върколак дебнещ в гората. Тони е решен да завърши на всяка цена своя научен експеримент за синтез на безжично електричество, вдъхновен от Никола Тесла, но приятелството му с Рая е поставено на карта.
Зад „Случаят Тесла“ отново стои утвърденият eкип на режисьора Андрей Хадживасилев – операторът Божидар Симеонов и композиторът Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов, а сценарият е дело на Виктория Пенкова и Пламена Велковски. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ИА НФЦ и партньорството на Дирекция Природен парк „Витоша“, ЧСУ „Цар Симеон Велики“.
През 2021 година режисьорът Андрей Хадживасилев беше поканен за член на ECFA (Европейска асоциация на детския филм). ECFA е организация от професионалисти в областта на детското и младежко филмово изкуство и медийно образование, базирана на споделяне на знания и взаимна солидарност между своите членове. Асоциацията е посланик, който помага да се осигури достъп до по-голямо разнообразие от европейско кино за деца по целия свят.
В очакване на „Случаят Тесла“, зрителите ще могат да гледат „Случаят Кюри“ на 10 април, неделя от 14 часа по БНТ1.

Велин Манов

Подобни публикации