„Случаят Тесла“ с първа прожекция

 „Случаят Тесла“ с първа прожекция

„Случаят Тесла“ е нов български детски филм с участието на 31 деца, вълк, жаба, бръмбар и скакалец, който ще има първа прожекция пред публика.
С него ежисьорът Андрей Хадживасилев връща добрата практика и традиции на българското детско игрално кино. Продукцията разказва за младия изобретател Тони, мечтаещ да завърши експеримента на Никола Тесла за синтез на безжично електричество. С приятелката си Рая заминава на лагер в планината, където група ученици ще къмпингува заедно със скаути. Много приключения, съревнования и първи любовни трепети се заформят между децата, докато се разплита легенда за мистериозен върколак, бродещ в гората.
„Постарал съм се филмът да бъде в духа на златните български детски ленти, които всички си спомняме с носталгия, с фокус в детските персонажи, но и да има съвременно звучене кореспондиращо на модерния вкус и динамика на възприятието на младата публика. Това е филм за приятелството, с положителен поглед към науката, който показва, че хората занимаващи се с наука, не трябва да се възприемат като особняци!“, казва режисьорът Андрей Хадживасилев.
Първата прожекция на „Случаят Тесла“ ще се състои на 24 септември от 16 часа във ФКЦ във Варна, част от конкурсната програма на 40-ото юбилейно издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. На събитието актьорите и екипът ще се срещнат за първи път със своята публика и ще раздават автографи. Следва международната премиера през месец октомври на 27-ото издание на Международния филмов фестивал на детската и младежка публика Schlingel – Германия. Премиерната дата за широкото разпространение на голям екран в България е 7 април 2023 г.одина за пролетната ваканция на учениците.
Във филма участват: Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов и Николай Върбанов. Сценарият е дело на Виктория Пенкова и Пламена Велковски, оператор е Божидар Симеонов, композитор – Георги Стрезов, а продуценти са Пламен Йорданов и Андрей Хадживасилев.
От днес вече е достъпен и първият театрален трейлър на филма, който разкрива повече за сюжета и визията на „Случаят Тесла“.

Велин Манов

Подобни публикации