Соната за пиано и диаманти

 Соната за пиано и диаманти

„Соната за пиано и диаманти“ е документален филм на журналиста Георги Тошев, оператора Борис Пинтев и режисьора Калояна Климентова, които следват в Австрия, Щвейцария и България българската пианистка Донка Ангъчева. Те документират динамичния живот на един световен музикант.
„Още като ученичка в Пловдив мечтаех за голямата сцена. Произхождам от семейство, което не можеше да си позволи лукса да замина за чужбина, но когато трябваше да избирам къде да продължа образованието си, нямах съмнение , че ще е във Виена, столицата на класическата музика. Не беше лесно, костваше лишения и тежки моменти. Вярвах, че един ден ще бъда на голямата сцена!“, казва пианистката във филма.
По време на пандемията Донка Ангъчева създава голямо благотворително събитие, с което повдига духа на австрийците – организира онлайн концерт в помощ на артистите, останали без работа, и събира рекордна сума за тях. Като ценител на красивите бижута, тя убеждава най-големия бутик за диаманти в света да подпомогне инициативата. В концерта се включват световни артисти, певци и музиканти. Гледан е от милиони зрители по света, а за една нощ българката се превръща в любим музикант за капризната австрийска публика.
Част от снимките във филма „Соната за пиано и диаманти“ са направени по време на записите на деветия ѝ албум, който е вдъхновен от музиката на нейното детство. Заедно с Ангъчева екипът се среща със забележителни личности като звездата от музикалното шоу на Ханс Цимер Ганя Акселрод и първата цигулка на Виенската филхармония.
Ангъчева получава магистърска степен от Музикалния университет във Виена, където учи при известния проф. Хайнц Медиморец. След това продължава обучението си в музикалния колеж „Кралица Елизабет“ в Брюксел с прочутия квартет „Артемис“. Ангъчева често е канена да журира на международни конкурси. Работи редовно с артисти като Анжелика Кирхшлагер, Илдико Раймонди, Даниела Фали, Зоряна Кушплер, Лидия Баич, Екатерина Фролова, Кристоф Щраднер, Теодора Митева, Елиах Сакакушев-фон Бисмарк, Сандра Пирес, Андреас Шагер и Херберт Липерт. Също така преподава майсторски курсове по пиано в Австрия, Испания, Еквадор, Малта и Швейцария и работи като лектор в Международното училище „Амадеус“ във Виена.
„Соната за пиано и диаманти“, част от поредицата „непознатиТЕ“, ще бъде излъчен на 26 ноември по биТиВи.

Велин Манов

Подобни публикации