Софийската филхармония открива сезон 2021/2022

 Софийската филхармония открива сезон 2021/2022

Софийската филхармония се подготвя за официалното откриване на сезин 2021/2022.
Националният филхармоничен оркестър ще сподели сцената с германския пианист Себастиан Кнауер и диригента Адриан Прабава. Двукратният носител на „Ехо Класик“ Кнауер се съгласи да замени Стивън Ковачевич, след като стана ясно, че заради противоковидните мерки, неговото влизане в България е под въпрос. Той пренареди бързо ангажиментите си, за да може да вмести София в натоварената си програма и ще представи Концерт за пиано №9 от Моцарт.
Богатата биография на Себастиян Кнауер се простира в трийсет години на сцените на престижни места като Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг, Концертгебау – Амстердам, Театър Шанз-Елизе в Париж, Тонхале – Цюрих, Концертхаус във Виена, Линкълн център в Ню Йорк и много други. Един от най-известните Моцартови специалисти, той е изсвирил пълния цикъл от 27 концерта за пиано на Моцарт с Хамбургската филхармония и всички концерти на Хайдн с Бамбергските симфоници, като и в двата случая дирижира оркестъра от пианото.
Адриан Прабава е добре познат на меломаните у нас. След големия му успех на 49-ия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон през 2005, Курт Мазур го взима за свой асистент в Националния оркестър на Франция от 2006 до 2009. Той става първият бенефициент на Фондацията за млади таланти на Бернард Хайтинк през 2007 и сътрудничи на големия музикант като асистент-диригент на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Адриан Прабава има и обширен оперен репертоар, изграден по време на работата му като постоянен диригент и музикален директор в театъра и филхармонията в Тюринген.
Откриването на сезон 2021/2022 на Софийската филхармония е на 16 септември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации