Софийската филхармония подава ръка на децата

 Софийската филхармония подава ръка на децата

Софийската филхармония подава ръка на децата от Детския симфоничен оркестър – Сливен. Децата от оркестъра застават на сцената рамо до рамо с музиканти от националния оркестър.
Детският оркестър е създаден на цигуларя Георги Калайджиев, бивш концертмайстор на камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Неговият проект „Музиката вместо улицата“ започва преди десетина години с обучението по класически музикални инструменти – цигулка, пиано, виола и китара на ромски деца от квартал „Надежда“ в Сливен. Основната цел е да отвори нови хоризонти към изкуството и творчеството за социално слабите деца от град Сливен. В момента в школата на проекта се обучават тридесет деца, на възраст от 7 до 13 години, по различни класически музикални инструменти. Освен безплатни уроци по цигулка, пиано, виола, флейта, обой, кларинет, виолончело и други, те изучават сериозно и солфеж. В програмата им са включени още засилена подготовка по български език и литература и изобразително изкуство.
Диригент ще бъде Славил Димитров, а ще бъдат избълнени творби на Йохан Себастиан Бах, Дмитрий Шостакович, Астор Пиацола и други.
Концертът е на 4 юли в зала„България“.

Велин Манов

Подобни публикации