Софийската филхармония посреща Статис Карапанос

 Софийската филхармония посреща Статис Карапанос

Носителят на наградата „Ленард Бърнстейн“ флейтист Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония.
Той ще представи красивия Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Клод Дебюси. Диригент на вечерта е Себастиан Роланд, който включва в програмата и Симфония №2 от Шарл Гуно. С тази програмата Софийската филхармония продължава вече наложената традиция да среща публиката с с виртуозни, но рядко изпълнявани творби.
Гръцкият флейтист Статис Карапанос се утвърждава като един от най-интересните съвременни солисти. Роден в Атина. Той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва обучението си в Националната консерватория в Атина, а когато става на 13 години семейството се премества в България, където музикантът е приет в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. През 2013 година музикантът постъпва във Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 година с отличие със специалности флейта и дирижиране. Статис Карапанос търси вдъхновение в редица съвременни стилове, включителноджаз и хард рок и изследва различни инструменти, на които свири – напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 година Статис Карапанос е назначен за директор на отдела за класическа музика на фестивала „Фабрика за изкуства“ в Санторини. През 2020 година младият флейтист беше отличен с престижната награда „Ленард Бърнстейн“, присъждана от Музикалния фестивал „Шлезвиг Холщайн“.
Започнал пътя си в музиката като виолончелист, Себастиан Роланд от млада възраст е ентусиазиран да дирижира. От 2002 г. френският музикант се утвърждава като един от най-успешните и разностранни диригенти на своето поколение. Неговият обширен репертоар се простира от бароковата музика до нашето съвремие. Той дирижира оперни постановки в Берлин, Щутгарт, Висбаден, Есен, Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Виена, Люцерн, Санкт Гален, Берн, Лисабон, Тел Авив, Мексико Сити и др. През 2015 година прави успешния си дебют в Националната опера в Париж с операта „Алцеста” от Глук. Изявява се на концертните сцени с оркестри като Радиосимфоничния оркестър – Франкфурт, Оркестъра на Хенделовия фестивал в Хале, Badische Staatskapelle в Карлсруе, Филхармонията на Есен, Оркестъра на Норвежкото радио, Симфоничния оркестър Санкт Гален, Камерата – Цюрих, „Музикантите на Лувъра”, Филхармоничния оркестър на Люксембург и Националния оркестър в Лион.
Концертът ще бъде на 24 февруари в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации