Софийският международен литературен фестивал се завръща

 Софийският международен литературен фестивал се завръща

Тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал няма строг географски фокус.
Акцентът му е върху актуални писателски гласове от Европа. Целта е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят, рефлексиите им върху света от вчера, днес и утре, опитите им за отстояване на изконните европейски ценности, тревогите, рецептите за справяне с кризите. Няма да бъде подмината и темата с пандемията и екзистенциалите промени, които тя предизвика. И всичко това, с идеята, че именно литературата е тази, която подпомага диалога, разбирането, сговарянето на различията.
До този момент участници в него са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави. Фестивалът е форум, който събира на едно място български и световни автори и създава пространство за диалог и за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави.
Международната програма включва както някои утвърдени имена, така и автори, които са изгряващи звезди в своите литератури и са носители на Европейската награда за литература, призвана да гарантира популяризирането им и сред чужда публика. Сред утвърдените автори има писатели, които българската публика отлично позанава и от личните си срещи с тях, като Дубравка Угрешич. Тя ще разкаже повече за романа си „Щефица Цвек в челюстите на живота“. Друго голямо име е това на Ана Бландиана – румънска поетеса, есеистка, журналистка и общественичка, смятана за най-голямата поетеса в румънската литература на ХХ век. Тя е почетен президент на румънския ПЕН-клуб, президент на правозащитния фонд Гражданска академия, основател и директор на Мемориала на жертвите на комунизма. Член е на поетическата академия „Стефан Маларме“, на Европейската академия на поезията, на Световната академия на поезията. Последната ѝ издадена книга на български е „Имитация на кошмар“.
Фиона Сампсън, също световно име в поезията, е сред участниците във фестивала. Тя е автор на 29 книги с поезия, публицистика и критика. Публикувана е на 37 езика, носителка на много награди, нейни книги са били избор на „Гардиън“, „Дейли Мейл“, „Сънди Таймс“, „Обзървър“, „Таймс“. Повод за разговора по време на фестивала е стихосбирката ѝ „Колсхил“.
Българските читатели ще могат да чуят и писателката на бестселъри Мюриел Барбери, както и италианската писателка Елвира Семинара, която пък в разказите си успява да вплете всички важни теми от настоящето и да изостри чувствителността към различните. На български Семинара дебютира с „Разкази от фризьорския салон“. Димитър Динев е сред писателите, които са с български произход, но пишат на други езици и за които се питаме принадлежат ли към родната ни литература или не. Той е автор на нашумелия и преиздаден на български роман „Ангелски езици“. Сред интересните имена, повечето познати с една книга на български, са Ноеми Киш, Клаудиу Флориан, Кристина Гавран, Гаска Шиян.
Българските участници във фестивала са тези, издали книга през последната година и оценени от критиката, а и от публиката. Сред тях са Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Елена Алексиева, Цочо Бояджиев, Илко Димитров.
Фестивалът се провежда паралелно с 48-ото издание на Софийския международен панаир на книгата.
Софийският международен литературен фестивал е между 7 до 12 декември онлайн.

Велин Манов

Подобни публикации