София МЕНАР отново в киносалоните

 София МЕНАР отново в киносалоните

Кадър от филма „Едва 6 милиона и половина“

Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка София МЕНАР се завръща в киносалоните.
В разгара на пандемията от коронавирус през месец януари организаторите решиха да представят филмите си онлайн. Пет месеца по-късно ще може да се насладим на продукциите на голям екран.
Над 15 заглавия са включени в програмата. Откриването ще бъде с най-гледания филм от интернет платформата „Едва 6 милиона и половина“. Напрегнатият трилър въвлича дълбоко в подземния свят на Техеран, където властва недосегаем бос, чиито живот се вгорчава, когато по следите му тръгва разгневенен детектив. Филмът е сред най-награждаваните ирански заглавия през последните две години. Българска премиера ще има „На пълна луна“. Фаворитът на фестивала Фаджр проследява живота на двама влюбени, чиято идилия е нарушена, когато жената открива, че родителите на съпруга ѝ се занимават с нелегална търговия, което може да доведе до фатални последствия за всички. „Язовецът” представя истрията на майка и нейния син който внезапно е отвлечен. Жената е принудена да се обърне към бившия си съпруг, за да спаси детето. Животът на две приятелки изцяло се обърква след като заминават на екскурзия в Исфахан в „Животът ми във втори курс“. Затворническата драма „Пазачът на затвора“ проследява усилията на полковник да расте в йерархията, но при евакуацията на група затворници, един от тях изчезва и той е изправен пред съдбовен избор.
Сред акцентите в документалната селекция на фестивала са филмите на Ян Артюс-Бертран „Човек“, „Алжир отвисоко“ и „Земя“, които са включени по повод предстоящия 75-годишен юбилей на прочутия фотограф. „Крилете на Киргизстан”, „Между стената и света“ и „Пънк завинаги” са част от останалите заглавия.
София МЕНАР е между 18 и 27 юни в Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема в София и във ФКЦ във Варна.

Велин Манов

Подобни публикации