София Филм Фест гостува в Габрово

 София Филм Фест гостува в Габрово

Кадър от филма „Рибена кост“

13-а година София Филм Фест гостува в Габрово.
Община Габрово е сред първите партньори на София Филм Фест, с които преди повече от десетилетие започва инициативата „София Филм Фест на път“ и постепенно я превръща в традиция. Тази година програмата включва два български филма, които ще бъдат представени от техните автори.
Началото поставя най-новият филм на Драгомир Шолев „Рибена кост“. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него.
Историята в „Човекът, който продаде кожата си“ на режисьорката Каутер Бен Хания проследява пътешествието през Европа и моралните проблеми, пред които се изправя млад, чувствителен и импулсивен сириец. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.
Филмът „Брайтън 4“ на грузинския режисьор Леван Когуашвили разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“.
В наситения с емоционална дълбочина трилър „Рицари на справедливостта“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен, сюжетът се концентрира върху разследване на причините за пътен инцидент.
„Как се научих да летя“ е най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич. Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения.
„Второто освобождение“ на режисьора Светослав Овчаров е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път, а документалният разказ проследява факти, свързани със съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 година, която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история.
Последният филм „Мрак“ на сръбския режисьор Душан Милич е психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.
София Филм Фест ще бъде между 30 юни и 2 юли в зала „Възраждане“ на община Габрово.

Велин Манов

Подобни публикации