София Филм Фест за 26-и път

 София Филм Фест за 26-и път

Традицията на София Филм Фест продължава 26 години в нова среда, с нови поколения и с нова енергия за бъдещето.
Започнал през 1997 като тематичен фестивал под името Мюзик Филм Фест, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в каледара на ФИПРЕССИ.
Официалното откриване на 26-ия София Филм Фест е на 10 март в Зала 1 на НДК. Прожекциите ще продължат до края на март в София. Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 1 март. През март ще се състои и София Филм Фест в Пловдив. Юбилейното 20-то издание на София Филм Фест в Бургас ще започне на 31 март, а традиционното издание във Варна ще бъде обявено допълнително.
За 20-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е българската режисьорка Иглика Трифонова, която ще получи и Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното. Украинският режисьор Олег Сенцов също ще е част от журито и ще представи пред българската публика филма си „Носорог“. Програмата по традиция включва 12 филма, два от които са български – „Смирен“ с режисьор Светослав Драганов и „Януари“на Андрей Паунов. Българският филм в Балканският конкурс е „Рибена кост“ с режисьор Драгомир Шолев.
През 2022 година фестивалът ще представи специален акцент върху творчеството на жените в киното, част от която е програма с филми на български жени-режисьори. Въпреки че относителният дял на филмите, реализирани от жени-режисьори, все още е малък, едни от най-успешните български творби, създадени след 1989 година, са дело на дами. 26-ият София Филм Фест ще подчертае тяхната роля в изграждане на облика на съвременното българско кино със специална програма от 11 филма, които ще бъдат представени от техните автори в Дома на киното между 1 и 10 март.
20-ият Конкурс за български късометражен филм ще представи 13 филма, селектирани от жури в състав: Мартина Апостолова, актриса и режисьорите Виктор Божинов и носителя на наградата през 2021 – Андрей Кулев.

Велин Манов

Подобни публикации