София Хартиен Арт Фест госува на НДК

 София Хартиен Арт Фест госува на НДК

Тазгодишното издание на София Хартиен Арт Фест ще радва своите почитатели с различни инициативи. За пети пореден път събитието гостува на НДК. Началото ще бъде поставено с изложбата „Градски отношения“ на Естер Борнемиза. През 2021 година авторката грабна най-високия приз на фестивала „Аматерас“ в ежегодния конкурс за хартиено изкуство, представен отново в НДК.
Естер Борнемиза е изявен съвременен унгарски творец, член на Световната асоциация на авторите работещи с хартия. Живее и работи в Будапеща и творческите ѝ търсения през периода на пандемията са изцяло фокусирани върху задъхания и вълнуващ ритъм на градския живот и човека в него.
За колекцията авторката казва: „Нашите преживявания в изградената, съществуваща среда в града с човешките му отношения определят живота ни. Този съгласуван подход може да помогне да разберем явленията, които ни заобикалят,“
Изложбата има за цел да представи този вид цялостен художествен подход. Естер Борнемиза работи с градски карти, които тя смята за отпечатъци от нашия живот в система, която като лабиринт предлага богата почва за асоциации, задълбочавайки разбирането ни за човешкия живот. Тя изгражда произведенията си от напечатан цветен вестник, през който зашива тънки влакнести структури, за да постигне дантелени, полупрозрачни панели.
„Градски отношения“ ще бъде между 8 и 24 юни.

Велин Манов

Подобни публикации