Специална гала-прожекция на „Мрак“ на София Филм Фест

 Специална гала-прожекция на „Мрак“ на София Филм Фест

Новият филм на Душан Милич „Мрак“ ще има специална гала-прожекция на 26-ия София Филм Фест.
Сръбският режисьор Душан Милич е добре познат на българската публика. След неговия пълнометражен дебют „Ягода в супермаркета“ филмите му са представяни в различни програми на София Филм Фест и са предлагани в разпространение у нас. Световната премиера на неговия най-нов филм „Мрак“ ще бъде в конкурсната програма на фестивала в Триест тази неделя.
Представен като проект на София Мийтингс, „Мрак“ впечатлява международните филмови специалисти, като към копродукцията между Сърбия, Дания и България се присъединяват и продуценти от Италия и Гърция. Резултатът е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.
Действието се развива някъде в планините на Косово, в имот, заобиколен от гъста гора. Там живее Милица, заедно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасите в гората. Дали страхът в обсадената къща е отглас от времето на войната или е плод на въображението на обитателите, въпреки присъствието на международните сили за сигурност в региона? Няма физически доказателства, че се случва нещо лошо, но с всяка следваща нощ страхът отново ги обзема.

Велин Манов

Подобни публикации