Специално адаптирана прожекция на Киномания

 Специално адаптирана прожекция  на Киномания

Специално адаптирана прожекция на филма „Пътуване към мечтата“ ще се проведе като част от специалните събития на Киномания.
„Пътуване към мечтата“ е създаден в духа на пътешествията на Марк Твен – история за най-голямото приключение в живота на Зак – млад мъж със синдром на Даун. Зак избягва от пансиона, в който живее, среща се с Тейлър, който има своите проблеми и преследвани двамата пътуват из щата Каролина, за да сбъднат мечтата на Зак да стане професионален боец. Ролята на Зак се изпълнява от актьора със синдром на Даун – Зак Готсаген.
Филмът е със субтитри и симултанен превод чрез индивидуални приемници и слушалки и позволява да бъде гледан от хора, които се затрудняват в четенето на субтитри. Режисьори са Тайлър Нилсън и Майкъл Шварц.
Прожекцията е посветена на 3 декември – Международния ден на хората с увреждания.
Любопитното около създаването на продукцията е, че Зак среща случайно двамата режисьори и съвсем искрено им споделя, че иска да бъде кинозвезда. И когато те се опитват по възможно най-дипломатичния начин да му обяснят, че това е нереална цел, той просто им казва: „Тогава вие напишете и режисирайте филм и аз ще бъда неговата звезда“. Животът на самия Зак никога не е бил лесен. Трябвало е да полага неистови усилия, за да постигне нещата, които ние приемаме за гарантирани. Малко след раждането му лекарите посъветвали майка му Шели да го даде в специално учреждение, тъй като нямало да може да ходи и да говори. Тя отказала.
„Пътуване към мечтата“ е днес, 2 декември в кино „Люмиер”.

Велин Манов

Подобни публикации