Спомен за Димитър Воев на София Филм Фест

 Спомен за Димитър Воев на София Филм Фест

Дебютният пълнометражен документален филм на режисьорката Биляна Кирилова „Воев“ ще бъде представен за първи път пред българската публика по време на 26-ия София Филм Фест. Той е посветен на легендарния Димитър Воев и разказва за неговия живот и творчество – музикант, поет и артист, незабравима личност в неформалната културна вълна от края на 80-те и началото на 90-те години в България – времето на кардиналната промяна, на сриване на стени, на истинската надежда.
Фабулата на разказа, конструиран от режисьорката Биляна Кирилова и Неда Миланова, по авторска идея на Валерия Стойкова и Биляна Кирилова, проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията в музикалната група „Нова Генерация“, до преждевременната му смърт на 27 годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност, като са използвани малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най-близките му хора. Добре познатите на няколко поколения дълбоки поетични метафори, както и музиката на Воев са директно отражение на „бунта на младите“ от времето на късния соц-реализъм, пресъздават неистовия стремеж към свобода и себеизразяване и чрез своята непреходност продължават да живеят и до днес.
Във филма звучи музиката на „Нова Генерация“, „Кале“, „Воцек и Чугра“, а сред близките хора, които със спомените си пресъздават отново образа на Димитър Воев, са Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева-Воева, Магадалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова, Петър Миланов, Пенчо Попов, Димитър Попов, Росен Даскалов. Гласът зад кадър, който интерпретира текстовете на Воев, е на Иван Москов.
„Воев“ ще бъде на 12 март в кино „Люмиер“ и на 2 април в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации